SloMo

Trebuie să recunoaşteţi că, uneori, e chiar tare când două tipe apar îmbrăcate la fel la o nuntă. Dar şi mai tare e atunci când parcă toate videoclipurile şi emisiunile sunt trase la xerox, seamănă între ele şi nici nu mai ştii care e a cui melodie. Şi, cireaşa de pe tort, spre deosebire de gagicile care îşi vor atunca priviri prine de răutăcisme în cazul în care se produce vreun incident de asemănare între două outfit-uri, nu am văzut niciodată doi realizatori de clipuri video să se acuze care a venit primul cu idea.

Este vorba despre tendinţa de a da totul în slow motion. Da, don'mle, chiar e interesant primele 5 minute când vezi tipe cu părul îngheţat în aer şi când vreun şmecher face o săritură de capoiera în 3 cadre, dar de acolo până la oameni plini de transpiraţie şi la care le aruncă unii pungi în cap e totuşi o diferenţă. Am înţeles metafora, am înţeles că nu suntem atenţi la detalii, nu vedem mişcările subtile, dar ce e atât de profund într-un videoclip cu un boxer transpirat şi bărbos care se mişcă în slow motion? Ce să mai zic că nu se potriveşte (da dăloc!) cu versurile sau cu gagicuţa care le cântă într-o veselie despre iubirea ei eternă şi despre cum vrea să îl ţină aproape pe iubiţelul ei. Păi dacă iubiţelul tău e ăla care îşi împrăştie sudoarea pe obiectivul camerei de filmat, te sfătuiesc să îi propui să facă un duş înainte să îl ţii prea aproape. Altă dovadă incredibilă de simţ artistic este în acelaşi videoclip, însă cu un alt tip. Spre deosebire de Rocky de cartier, acesta îşi toarnă o sticlă de apă plată în cap. De ce? Dar de ce? Nu mă întrebaţi pe mine. [linkul]*

Oricum, am observat că e o tendinţă în ultima vreme. Până şi Akcent, băieţii care până acum 5 ani nu aveau nici bani de bilet, s-au trezit cu un clip foarte la modă. După părerea mea, care nu înţeleg moda, mi se pare absurd să filmezi cum nişte tipe primesc nişte pungi cu apă în cap. Asta a făcut orice puşti până la vârsta de 12 ani, singura diferenţă fiind că ei nu au văzut faza în slow motion. [linkul]*

Pe viitor, sugerez să dea cu încetinitorul şi cum tanti de la scara B alunecă pe scările cu polei manufacturat de prunci şi cum Gigeluţ o trage pe Andreiuţa de codiţe şi ea se strâmbă. Ar fi ... metafizic.

* linkurile vă duc direct unde începe faza. Nu e nevoie să vă uitaţi la tot videoclipul, că dăunează la IQ.

1 Response to "SloMo"

  1. Anonymous May 27, 2009 at 1:29 PM
    Sa dam John Woo-ului ce e a John Woo-ului. http://en.wikipedia.org/wiki/John_Woo

    ... frequent slow motion, as common in John Woo films ...
    ... directorial debut in 1974 ...
    ... A Better Tomorrow (1986) gained prominence as a defining achievement in Hong Kong action cinema for its combination of emotional drama, slow-motion gunplay, gritty atmospherics, and trenchcoat-and-sunglasses fashion appeal. Its signature narrative ... would later inspire American filmmakers such as Robert Rodriguez, Quentin Tarantino and the Wachowski brothers.

    ... and it seems also others ...