Blondă

Am petrecut o parte serioasă din vacanţa asta fără Internet, având la îndemnână numai televizorul de la bunica mea. Lăsând la o parte ştirile, în timpul cărora îmi înfundam urechile cu căşti - chestie care nu prea a ajutat, având în vedere că şi 2 secunde dacă mi le scoteam auzeam ori de Gorbunov ori de băbuţa hipertensivă care a murit pentru că doctorii au tot plimbat-o de la un spital la altul.

Dar cea mai bună fază pe care am văzut-o zilele astea a fost o ediţie a emisiunii Te pui cu blondele?, unde un misogin infect îşi dădea cu părerea în ceea ce priveşte inteligenţa, viaţa sexuală, profesia şi nimicnicia doamnelor şi domnişoarelor din platou. Şi ceea ce mi s-a părut de-a dreptul genial la emisiune, a fost cum captiva ea exact tipologiile neaoşe de oameni. Concurentul, un tip mai degrabă scos din Caragiale, bineînţeles că afişa o atitudine de-a dreptul superbă: nu ajunge că vii să iei bani, dacă între timp ai ocazia şi de a-ţi bate joc de nişte oameni.

Şi astfel, deşi nu este intenţia mea de a le apăra pe concurentele din platou, nefiind ele tocmai clonele lui Einstein, s-au trezit că li se adresează diverse apelative: sunteţi nişte nimicuri, n-aveţi logică, eşti cea mai uşoară femeie. Însă insultele cele mai drăguţe au fost două la număr:

1. la întebarea "Când a fost construit primul miriapod peste Dâmboviţa", deşteptul şi-a dat seama că e o capcană şi a început să le explice blondelor că miriapodul este o insectă, la fel ca şi ele. FAIL! Băiatule, insectele au 3 segmente de corp, miriapozii au mai multe. Recte, nu sunt tocmai insecte, ci animale - inferioare, ce-i drept, dar animale.

2. referindu-se la ceva răspunsuri greşite: Câtă inculţenie!

Nici cu cultura nu o ducea prea bine tipul, ceea ce a dovedit prin plasarea personajului Nae Caţavencu în comedia O noapte furtunoasă. Vocabularul, nici ăla nu îi era prea grozav: "fetele astea sunt spicuite" în loc de spilcuite.

Şi oameni ca ăştia pleacă acasă cu aproape 1000 de lei (noi), morala făcută de televizor fiind din nou deasupra oricăror critici: "Ai inculţenie? Eşti nesimţit şi vrei să te vezi la televizor? Vrei să ajuţi la construirea unei generaţii noi, de mini-misogini? Noi te plătătim! Şi încă te plătim destul de bine..."

5 Response to "Blondă"

  1. Anonymous February 7, 2009 at 1:45 PM
    Da, uite ca domnul personaj, ca desprins din Caragiale, face gafe si apelative mai putin dragute. Gafe omenesti, ca de', la intrebarile grele baiatul a stiut, pe cand vreo 5 linii de blonde au zis pas in intregime sau 6/7 din ele. Cat despre apelativele adresate blondelor, nu la "razboi" incita moderatorul? Sa nu uitam ca scopul jocului nu e doar banul sau cresterea culturii, ci si show-ul in sine, care creste audienta.

    Nevasta personajului lui Caragiale
  2. Unknown February 7, 2009 at 1:51 PM
    desprins din Caragiale datorita contrastului intre aparenta si esenta, atat de tocit in clasa a opta: tipul era intr-adevar mai destept decat multe dintre blonde.

    Dar tocmai asta e problema, ca nu se poate face rating decat prin insulte si apelative de mahala! Emisiuni serioase ca vrei sa fii miliardar sau Lantul Slabiciunilor s-au perimat tocmai pentru ca telespectatorul roman vede in aceste game shows nu dimensiunea cultural-educativa, ci scandalul dintre oameni mediocri.
  3. Anonymous February 8, 2009 at 12:20 AM
    Oricat de mare rating ar vrea sa faca, televiziunile ne sunt datoare cu emisiuni educative. Nu vreau sa se transforme toate in TVR cultural, ci sa invete pe oamenii din toate paturile societatii ca femeile trebuie respectate, sa nu foloseasca invective, ironii de proasta calitate, cuvinte incorecte.. Sa nu isi bata joc unii de altii.. Unde e cenzura? Autocenzura..
    Ce generatie e asta?
    Oamenii ar trebui invatati sa fie politicosi si sa nu vorbeasca urit in public.. Deseori aud pe strada injuraturi si ma simt ofensata.. Sunt indivizi care nu au nici cel mai elementar bun simt! Trece pe linga ei o femeie!
    De la bancurile cu blonde care ne distreaza pe toti pana la expresii adresate unor doamne de genul "Sunteti niste nimicuri!" este cale lunga.
    Mi-ar place daca ar fi pedepsita cumva aceasta emisiune...
  4. Anonymous February 9, 2009 at 9:24 PM
    Dupa parerea mea in momentul de fata se vede foarte bine faptul ca nu s-a acordat suficenta atentie (si bani pana la urma) sistemului educational si ingrijirii copiilor (de catre parinti).

    Din pacate salariile foarte proaste din invatamant (mai ales din cel preuniversitar) au determinat multe persoane sa se indrepte catre alte locuri de munca. Astfel majoritatea profesorilor sunt persoane care pur si simplu nu isi gasesc un loc de munca in alta parte. Nu ii intereseaza absolut deloc ce se intampla cu elevii. Partea si mai ciudata este ca profesorii mai "vechi in domeniu" sunt "hartuiti" pentru ca dau note mici si eventual lasa corigenti (cand elevii spun "pe mine nu ma intereseaza asta, doar nu trebe sa stii carte ca sa devii presendinte").

    Sa ne gandim bine, cine sunt cei care conduc televiziunile (si nu numai)? Elevii care in scoala n-au invatat cum sa se poarte, n-au invatat carte ... elevi care au avut parte probabil de multi profesori indiferenti si parinti care, din cauza situatiei financiare din anull 90, nu au avut timp sa se ocupe de ei. Problema va fi si mai mare in viitor, cand vor termina elevii de astazi, care au parte de cadre didactice si mai "bune".

    Pe langa scoala, mai gandeste-te ca in ziua de azi, parintii pur si simplu nu au timp sa se ocupe de copii. Acestia ajung sa faca efectiv ce vor. Cand unii profesori incearca sa le atraga atenta parintilor asupra numarului mare absente acumulate de copii, acestia ii acuza pe profesori cu "pai eu platesc fondul scolii, care e problema?". Cred ca nu are rost sa spun mai mult. ;)
  5. Unknown February 9, 2009 at 9:31 PM
    Alexandru, daca vei avea rabdare sa navighezi prin posturile mai vechi vei vedea ca si eu sunt aproximativ de aceeasi parere in ceea ce priveste educatia si modul in care responsabilitatea pentru aceasta educatie este pasata de la parinti la profesori si inapoi in cazul multor copii...

    In orice caz, te astept sa mai vizitezi blogul si sa comentezi in continuare :)

    Numa' bine